Boya badana nasıl yapılır, nedir

28 Şubat 2022by Salih Katipoğlu0

Boyabadana Nasıl Yapılır

“Badana” terimi, çeşitli beyaz yüzeyler için etrafa atılsa da, genellikle bir yüzeyi (çoğunlukla ahşap) sulandırılmış beyaz boya ile boyamak anlamına gelir. Mandıraların pürüzlü yüzeylerini boyamak için sönmüş kireç ve kalsiyum karbonat boya ile badana rutin olarak kullanıldı, bu nedenle ahırların beyaz olmasıyla ünlüdür. Sönmüş kireç ve kalsiyum karbonat boya, hijyenik ve sıhhi özellikleri, pürüzlü, pürüzlü yüzeyleri koruyucu bir şekilde kaplama yeteneği ve tabii ki rustik çekiciliği ile popülerdi. Badana, kireç ve kalsiyum karbonat köklerinden uzaklaşmış olsa da, rustik çekicilik ve uygulama kolaylığı zamana direndi.

İhtiyac duyulan malzemeler

  • beyaz lateks boya
  • Karıştırma çubuğu
  • karıştırma kovası
  • Onun
  • boya fırçası
  • sprey şişesi
  • nemli bez
  • zımpara + zımpara kağıdı
  • su bazlı şeffaf kaplama
  • kişisel koruyucu ekipman

Adım 1: Badana Karıştırın

Daha önce bahsedildiği gibi, “badana” terimi, hidratlı duvar kireci ve ezilmiş kaya tuzundan yapılan bir karışımın kullanılması da dahil olmak üzere çeşitli bitirme teknikleri için kullanılır. Su ve boya karışımı öneririz. Karıştırmak ve uygulamak çok kolaydır ve bütçe dostudur.
Beyaz, lateks boyayı 1: 1 oranında suyla karıştırın, bu size güzel ve şeffaf bir görünüm verecektir. Hurda bir tahta parçası veya göze çarpmayan bir alan üzerinde test edin, ardından oranı beğeninize göre ayarlayın. Daha az şeffaf bir yüzey için daha fazla boya ekleyin.

Adım 2: Yüzeyi Hazırlayın

Badanayı karıştırmadan önce yüzeyinizi hazırlayabilirsiniz, ancak ne kadar hazırlık yapmanız gerektiğini önceden belirlemek için badana karışımını yüzeyinizde test etmek faydalı olacaktır. Birçok ahşap yüzey için, boya yüzeye yapışacağından, iyice silmek yeterlidir. Bununla birlikte, zımpara kağıdı ile hafif bir sürtünme, boyanın ahşaba yapışmasına yardımcı olmak için her zaman faydalıdır.

Adım 3: Badana Uygulayın

Yüzeyiniz hazırlandıktan sonra uygulamanıza başlayın. Rulo yerine bir boya fırçası kullanarak karışımınızı ahşabın damarlı yüzeyine uygulayın. Bu, aşırı fırça darbelerini gizlemeye yardımcı olur ve daha tutarlı bir görünüm sağlar. Boyanız belirli noktalarda çok fazla birikiyorsa, görünümden memnun kalana kadar nemli bir havluyla silin. Uygun opaklığın korunmasına yardımcı olmak için, tutarsız alanları püskürtmek için elinizde bir sprey şişesi bulundurun.

Adım 4: Koruyucu Son Kat uygulayın

İstediğiniz görünümü elde ettikten sonra bölgenin iyice kurumasını bekleyin . Sulandırılmış boya, standart boya ile aynı korumayı sağlamaz, bu nedenle son adım vernik uygulamaktır. Yağ bazlı vernikler zamanla sararma eğilimi gösterdiğinden, temiz, beyaz badanalı görünümünüzü korumak için su bazlı vernik kaplama önerilir. Seçtiğiniz cilayı üreticinin talimatlarına göre uygulayın ve kurudukça daha sonra ne yıkamak istediğinizi düşünmeye başlayın.

Ahşap efekt Nasıl Yapılır?

Birçok insan “badana” ve “dekapaj”ı birbirinin yerine kullansa da, iki teknik aslında oldukça farklıdır. Her ikisi de ahşabın yüzeyini şeffaf beyaz bir yüzeyle kaplamaktan oluşsa da, asitleme aslında rengi aydınlatmak ve damarı vurgulamak için ahşabı lekelemek anlamına gelir. Bu işlem, ahşabın gözenekli kalitesi nedeniyle meşe bitirmek için çok popülerdir, ancak aynı zamanda çeşitli ahşap türlerinde harika görünür.

İhtiyac duyulan malzemeler

  • su bazlı dekapaj lekesi
  • Karıştırma çubuğu
  • boyama fırçası veya bez aplikatörü
  • zımpara ve zımpara
  • su bazlı vernik veya tung yağı
  • temiz paçavra
  • kişisel koruyucu ekipman

Adım 1: Leke Seçin

İlk önce bir leke seçmelisiniz. Çeşitli dekapaj lekeleri mevcuttur, ancak ileride sararmayı önlemek için su bazlı bir leke ile gitmenizi öneririz. Bu ayrıca, yağ bazlı lekelere kıyasla kuruma süreleri çok daha düşük olduğu için zamandan tasarruf etmenize de yardımcı olur. Ek olarak, yağ bazlı lekeler tehlikeli dumanlar çıkarır ve yalnızca iyi havalandırılan bir alanda uygulanmalıdır. Temizlemek için kimyasallara ve solüsyonlara ihtiyaç duyarlar, oysa su bazlı lekeler tamamen kuru olmadığı sürece sabun ve su ile kolayca temizlenir. Seçiminiz ne olursa olsun, her zaman uygun KKD giyin ve üreticinin talimatlarına uyun.

Adım 2: Yüzeyi Hazırlayın

Ardından, ahşap yüzeyinizi hazırlamaya başlayın. Ahşabı boyadığınız için, herhangi bir kaplamayı çıkarmak ve tamamen ham ahşaba ulaşmak önemlidir.
Profesyonel İpucu: Vernikleri zımparalarken, kaplamayı ne zaman tamamen çıkardığınızı bilmek zor olabilir. Sürece yardımcı olmak için nemli bir bezi el altında bulundurun ve giderken yüzeyi silin. Ham ahşap suda ıslanırken, kalan kaplanmış alanlar onu reddedecektir.

Adım 3: Leke Uygulayın

Ahşabınız hazırlanıp temizlendikten sonra, lekenizi bir tahta parçası üzerinde veya göze çarpmayan bir alanda test edin. Sonucu beğendiyseniz, lekeyi bir fırça veya bezle uygulamaya başlayın. Tahılın vurgulanmasına yardımcı olmak için lekeyi ahşabın gözeneklerine işlemek için bir bez yararlıdır. Lekenin istediğiniz gibi ahşaba nüfuz etmesine izin verin ve giderken fazlalığı temiz bir bezle silin.

Adım 4: Koruyucu Son Kat uygulayın

Badana yıkama gibi, asitleme de ahşap için gerçek bir koruma sağlamaz. Yüzeyi su bazlı vernik ile bitirmek önemlidir. Vernik cilalarının görünümünü sevmiyorsanız ve koruma için nüfuz eden bir yağ tercih ediyorsanız, tung yağı, uygulaması kolay ve sararmayı en aza indirecek düşük maliyetli bir seçenektir.

Jel Leke Nasıl Kullanılır

Bitirmek istediğiniz ancak ahşap damar görünümünü korumak istediğiniz bir şey mi var ? Kolay, kullanıcı dostu bir yöntemle ahşap bir yüzeye tek tip kaplama sağlamak için jel lekesinin nasıl kullanılacağını keşfedin.

Jel Leke Nasıl Kullanılır 

Jel lekesi, geleneksel lekeye kullanımı kolay bir alternatiftir. Ahşap mobilyalarınızı jel lekesi ile canlandırmak için adım adım talimatlarımızı izleyin.
Mevcut bir mobilya parçasının tonunu değiştirmek, birkaç kat leke uygulamak kadar kolay olabilir. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok leke seçeneğiyle, jel lekesinin tüm artılarını ve eksilerini ve nasıl kullanılacağını ele alıyoruz. Jel lekesi, çok düzgün bir kaplama sağladığı için DIY’ciler için tercih edilen bir seçimdir. Kalın, puding benzeri ürün yüzeye oturur ve damlamaz.
Jel lekesi, ahşaptan metale çoğu yüzeyde çalışır ve boyalı yüzeyler bile jel lekeli olabilir. Geleneksel yağ ve su bazlı lekelerin aksine, jel lekesini çoğu lekede olduğu gibi ovmak yerine fırça ile silerek uygulamak çok kolaydır. Olumsuz tarafı, jel lekesi, geleneksel lekeler kadar çok renk seçeneğinde mevcut değildir. Tüm lekelerde olduğu gibi, başlamadan önce bir tahta parçası üzerinde veya göze çarpmayan bir alanda test edin.

Gerekli malzemeler

  • jel lekesi
  • zımpara kağıdı
  • damla bez
  • lateks veya nitril eldivenler
  • paçavralar
  • Tornavida
  • köpük fırça
  • poliüretan

Yüzey Hazırlığı

Bitmemiş mobilyalar kullanıma hazırdır, mevcut kaplamalı mobilyaların ise hafifçe zımparalanması gerekecektir. Mutfak dolaplarını boyaıyorsanız, durulama gerektirmeyen tri-sodyum fosfat ile yağdan arındırın. Yüzeyi hazırlamak için ince taneli bir zımpara kağıdı ile hızlıca silin. Ardından, tozu temizlemek için yüzeyi nemli bir bezle silin.

mayperoz

Leke Uygula

İlk olarak, çalışma alanınızı plastik bir muşamba veya bir bezle koruyun. Boyayacağınız parçadaki tüm düğmeleri veya çekmeceleri çıkarın. Ardından, kabı kolayca açmak için bir tornavida kullanın. Eldivenlerinizi giyin ve köpük fırçayı lekeye batırın. Lekeyi yüzey boyunca eşit şekilde silin (Resim 1). İlk kat kalın olmalıdır. Geleneksel leke ile çalışırken yaptığınız gibi giyin ve silmeyin. Ardından lekeyi aynı yöntemi kullanarak herhangi bir çekmeceye veya topuza uygulayın (Resim 2).

Fazlalığı Kaldırın ve Kurumaya Bırakın

Özellikle çatlaklardaki fazlalıkları veya kürecikleri bir bezle temizleyin. Bu adım, düzgün bir bitiş sağlamak için çok önemlidir. Leke kalın, puding benzeri bir kıvamı koruyacak ve yüzeyin üstünde kuruyacaktır. Kuru ortamlarda ilk katın 24 saat kürlenmesine izin verin.

Ek Katlar Uygulayın

Geleneksel lekelerin aksine, kalın ürün boya gibi lekelenen yüzeyin üzerine oturur. Ve boya gibi, mükemmel, iz bırakmayan bir yüzey elde etmek için muhtemelen birden fazla kata ihtiyacınız olacağını göreceksiniz. Oldukça çizgili bir görünüm kuruyacak, ancak endişelenmeyin, sonraki katlar daha ince olacaktır. Lekenin geleneksel bir leke kadar emmeyeceğini unutmayın. Jel lekesi, bitmemiş ahşaba hafifçe emilir ancak gözeneksiz yüzeylere emilmez. İdeal olarak, çoğu üreticinin yönergelerine göre, her kat arasında 24 saat beklemelisiniz. Bitiş düzgün veya opak olana kadar 2-3 kat uygulamanız gerekebilir.

Yorum Yapın

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u8849268/public_html/wp-content/themes/renowise/views/prev_next.php on line 10
ÖNCEKİ
Çocuk ve Bebek İçin Güvenli Boya

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u8849268/public_html/wp-content/themes/renowise/views/prev_next.php on line 36
SONRAKİ
jotun fenomastik zen

Ücretsiz teklif için iletişime geçin!

Ücretsiz teklif için iletişime geçin!

İletişim Bilgileri

Çakmak, Bağdat Sk. No:51, 34774 Dudullu Osb/Ümraniye/İstanbul

Hemen Arayın!

Çevir »
× Nasıl yardımcı olabiliriz ?